Ny lag om besöksförbud

Från och med den första september kan män som slår och hotar kvinnor förbjudas att komma hem. De nuvarande reglerna för besöksförbud fungerar bara när paret har separerat.
I Malmö har antalet besöksförbud redan ökat. - Jag tror det beror på att vi har ett omfattande samverkansarbete i Malmö kommun där utbildning och informations givits till samtliga myndigheter, säger Anna Gustavsson, kommissarie på familjevåldsenheten i Malmö. I Malmö har antalet utfärdade besöksförbud ökat med 37 procent sedan 2000. Men i Helsingborg har antalet varit ganska jämnt de senaste tre åren. Förhoppningen är nu att den nya lagen ska göra att fler kvinnor vågar polisanmäla övergrepp. Den gör det möjligt att förbjuda män att komma hem efter en misshandel. De nuvarande reglerna fungerar bara när paret redan har separerat. En annan förändring är att besöksförbud i fortsättningen ska kunna gälla även utanför hemmet. Från första september kan en man till exempel förbjudas att besöka den stadsdel som kvinnan bor i. - Jag är både positivt och negativt inställd till den nya lagen, säger Anna Gustavsson. Det är ju bra att mamman och barnen slipper flytta men det kan bli problem med att hitta tillfällig bostad till mannen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".