Lokalbrist för asylsökande

Migrationsverkets lokaler i Malmö räcker inte till trots att verket sedan några månader tillbaka förlägger alla asylsökande som väntar på snabb avvisning till anläggningen i Finjabacken.
Migrationsverket i Malmö har efter en första utredning gjort bedömningen att de här personerna uppenbart saknar asylskäl. Det kan till exempel handla om personer som enligt Dublinkonventionen ska söka asyl i ett annat EU-land, eller personer som söker asyl i Sverige av ekonomiska skäl. En tanke med att de samlas i Finjabacken är att avlasta migrationsverket i Malmö. Men trots det söker verket i Malmö med ljus och lykta efter nya lokaler. Lokalerna vid Sege Park med runt 140 platser är uppsagda och innan nästa årsskifte måste man hitta nya. Samtidigt väntar runt 260 personer på anläggningen i Finjabacken på ett formellt beslut om avvisning. Ett beslut som fattas i Malmö. Anna-Britt Adell, enhetschef på migrationsverket i Finja säger att hon helst skulle se att även de här personerna fick plats i Malmö där deras ärenden handläggs.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".