1 av 3
2 av 3
3 av 3

Orienterare intar Skåneskog i helgen

Ett ödsligt skogsområde i trakterna runt Klippan och Perstorp förvandlas i helgen till en tillfällig stad med egen busslinje.

Den klassiska orienteringstävlingen Tiomila avgörs i helgen i Äktaboden, där man har byggt upp en hel tältstad för att kunna härbärgera alla de tusentals personer som ska springa och hjälpa till under tävlingen.

– Det är 6 000 personer som ska ut och springa i skogen, ett par tusen klubbledare och 500 funktionärer. Det blir runt 10 000 personer här i Äktaboden, säger Roland Nilsson, tävlingsledare för Tiomilaorienteringen.

Tävlingen har funnits sedan 1945 men i år är det första gången den arrangeras utanför Mälardalen. Intresset för att vara med är stort. Det ödliga skogsområdet fylls i helgen med lika mycket folk som det bor i hela Örkelljunga kommun.

Just nu är det fortfarande fridfullt. Ett 100-tal man har byggt upp ett tävlingscenter med 300 tält. I anslutning till tävlingscentret ska det också byggas en parkeringsplats i en gammal grustäkt med plats för 2 000 bilar och 150-200 bussar.

Många av de som ska tävla bor på gamla flygflottiljen i Ljungbyhed därför går det en buss i halvtimmen därifrån till Äktaboden hela tävlingsdygnet.

– Vi vill att de ska ta bussen för att slippa trafikproblem, säger Roland Nilsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".