Malmö

Tonåringar dömda för mord

Idag, fredag, kom domen mot de två tonåringar, 18 och 15 år gamla, som i december dödade en 26-årig man i Malmö. Bägge dömdes för mord. 18-åringen fick tre års fängelse och 15-åringen fick ett år och sex månader sluten ungdomsvård.

- Jag blev väldigt nöjd att båda dömdes för mord, säger Bo Albrektsson.

Bo Albrektsson hade yrkat på längre straff. Normalt får man mellan 10 år och livstid för fängelse men eftersom killarna är unga har de fått kraftig straffrabatt.

- Det känns lite klent med de här påföljderna, säger Bo Albrektsson.

Killarna som kom till den 26 åriga mannens lägenhet i december förra året och dödade honom med flera knivstick, har erkänt att de dödade honom. Men dom menar att det inte rör sig om mord. Istället ska det handla om ett rån som gått snett. Dom visste inte att mannen var död när de gick.

Åklagren trodde inte på den förklaringen och inte heller tingsrätten, men något annat motiv har man inte kunnat hitta.

De två killarna 18 och 15 år gamla som mördat en 26 årig man i Malmö dömdes idag till fängelse och ungdomsvård.

18-åringen fick tre års fängelse och 15-åringen ett år och sexmånaders i ungdomsvård.

Åklagaren hade velat ha längre straff och menade att 18 åringen tillexempel skulle få 8 år i fängelse men han fick inte sin vilja igenom bland annat efter som killarna anses unga. De har dessutom suttit häktade under en lång tid.

Bägge pojkarna har erkänt att de haft ihjäl mannen, men dom menar att det inte var avsiktligt. Dom hade kommit för att råna honom. En teori som inte åklagaren trodde på. Något annat motiv har han å andra sidan haft svårt att hitta. Att den mördade mannen var homosexuell och därför mördades är inget motiv som gått att styrka.

Offrets föräldrar, syskon och hans pojkvän har tillsammans begärt cirka 950 000 kronor i skadestånd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".