Helsingborg

Carema lättar på munkavle

Vårdbolaget Carema har skrivit avtal med kommunalfacket om meddelarfrihet. För något år sedan tog Carema över personal från kommunen när vården konkurrensutsattes. Men politikerna i Helsingborg valde att inte avtala om den meddelarfrihet som är naturlig för alla offentligt anställda. 

Nu tas munkavlen av för anställda inom den privatdrivna vården av gamla i Helsingborg.

- Det betyder att de kan gå vidare om något skulle vara konstigt på arbetsplatsen, säger Marie Nilsson, sektionsföreträdare för kommunal i Helsingborg.

Kommunala chefer får inte försöka efterforska källan när det kommer fram uppgifter om missförhållanden. Men i den privata sfären gäller inte skyddet för den anställde.  Men nu finns alltså avtal i Helsingborg. Det är det första i landet och gäller bara Carema, men företaget ser detta som en början och är villig att fortsätta skriva avtal med kommunal i resten av landet.

Det blir alltså förbjudet för chefer att ens ställa frågor om vem som har yppat något om arbetsplatsen.  Och Carema ska utbilda alla gruppchefer och andra i chefsställning om de nya reglerna.

Caremas informationschef Elisabeth Frostell menar att meddelarskyddet är en hygienfaktor i branschen. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".