Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Röda Stugan i Lund kan komma att stängas

En stängning av Lunds sista jourdaghem Röda Stugan är ett av många förslag på besparingar som barn och skolnämnden södra står inför.
Nämnden ska spara dryga 10 miljoner kronor. Totalt fattas det 100 miljoner kronor för att kommunens budget ska gå ihop. Men förslaget att stänga Röda stugan som erbjuder barnomsorg på kvällar och helger väckte protester och i går kväll hölls ett möte där föräldrar bjudit in ansvariga politiker. - Jag jobbar inom vården och har obekväma arbetstider, kvällar och helger. Det är jätteskönt att veta att jag har någonstans där jag vet att jag kan ha Matilda när jag jobbar och att hon har det bra här, säger Åsa Tiljander som har sin dotter på Röda skolans förskola. Alla dagar kvällar och helger året runt, tar Röda stugans personal hand om barn mellan ett och tio år från hela Lund när deras föräldrar arbetar på kvällar och helger. Ofta är det ensamstående som behöver barnomsorg på lite udda tider. Ulla Britt Pettersson, vänsterpartistisk ordförande i barn- och skolnämnd söder försäkrade att även om det skulle bli fråga om ett beslut att stänga Röda Stugan kommer inte själva omsorgen att försvinna. Nämnden har i uppdrag att spara drygt tio miljoner kronor och det är kommunstyrelsen som har bett nämnderna att ta fram olika sparförslag. - Detta är en konsekvensbeskrivning. Skall vi skära ner så mycket så drabbar det så här hårt. Nämnden ska träffas i nästa vecka, sedan bollas förslagen tillbaka till kommunstyrelsen och i slutändan kommunfullmäktige som har att avgöra om de tuffa sparkraven i Lund ska gälla eller om det kan bli aktuellt med en skattehöjning, något som Ulla-Britt Petterson och vänsterpartiet förespråkar. - Jag tycker att det är orimligt att göra de här besparingarna. Jag och vänsterpartiet tycker att vi istället skall höja skatten och jag hoppas fortfarande att vi kan få med oss våra samarbetspartier på det, säger Ulla-Britt Pettersson.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".