Skåne

Callcenter hjälper vid akut tandvärk

Den som inte har en egen tandläkare, men som får akut tandvärk kan nu ringa ett callcenter för att hitta en ledig tandläkare i Malmö, Lund eller Helsingborg.

Servicen har funnits i Malmö sedan 2007. Därefter hakade Lund på, och sedan månadsskiftet är även Helsingborg med. Det är de största klinikerna på orterna som ingår i servicen.  

– De sätter av en timme varje dag. Då tar de emot patienter som är i behov av hjälp, säger Georg Persson klinikchef inom Folktandvården Skåne.  

Tanken är att den som saknar tandläkare i alla fall ska få hjälp att hitta en tandläkartid om man får akuta problem. Att folk saknar tandläkare har blivit ett allt större problem i takt med den stora inflyttningen de senaste åren till Malmö, Lund och Helsingborg.  

– Det har gjort att säkert väldigt många inte har en egen tandläkare, säger Georg Persson.  
Men det är ingen idé att ringa om man inte har akuta besvär. Vill man bara göra en vanlig kontroll får man använda sig av Folktandvårdens hemsida för att se vilka kliniker i Skåne som har möjlighet att ta emot nya patienter. Men i framtiden kan även det bli lättare.  

– Målet är ju att egentligen att man på sikt ska kunna ha callcenter som även ska kunna förmedla kontakter även för dem som inte har akuta problem, säger Georg Persson.