Ericsson förhandlar om uppsägningar i Lund

Upp till 500 personer kan komma att få gå från Ericssons utvecklingsbolag för mobiltelefoner, när det senaste neddragningspaketet genomförs. Huvudkontoret med omkring 700 anställda finns i Lund.
- Vi har börjat förhandlingarna idag, och jag kan bekräfta att det handlar om 500 personer inom Ericsson Mobile Platforms i hela världen, säger Lars Niklasson, Civilingenjörsförbunders ordförande på Ericsson i Lund. I hela världen har Ericsson Mobile Platforms omkring 1400 anställda. Ungefär hälften finns i Lund. Från bolaget sida vill man inte kommentera uppgifterna om att det rör sig om 500 personer. Man har som policy att inte gå ut med några som helst uppgifter innan personalen informerats. Den enda kommentar som idag lämnas är att inga delar av koncernen är säkra från att drabbas av de kommande nedskärningarna. Planerade nedskärningar I den delårsrapport som presenterades i våras framkom det att koncernens nästan 57000 anställda världen över, innan nästa års slut skulle vara 47000. Det är de neddragningarna som nu görs. - Om alla regler följs så ska det inte ta så lång tid att avsluta förhandlingarna, men om man vill göra avsteg från Lagen om anställningsskydd på något sätt, kan det dra ut på tiden. Förhoppningsvis kan vi veta något konkret inom några veckor, säger Lars Niklasson. Sony Ericsson berörs inte Ericsson Mobile Platforms i Lund med sina 700 anställda utvecklar bland annat kretsar till mobiltelefoner och den programvara som telefonerna behöver för att kunna fungera. Dessutom finns även bolaget Sony Ericsson med ungefär lika många anställda, som sysslar mera med att utveckla själva telefonerna och de program som behövs för telefonens olika användarfunktioner. Sony Ericsson är ett helt eget bolag som inte berörs av de här neddragningarna.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".