Västra Skåne

Ringsjövatten blir tillfälligt dricksvatten

Från och med i dag, måndag, blir det vatten från Ringsjön som börjar strömma ur kranarna i västra Skåne istället för det vanliga vattnet från sjön Bolmen. Orsaken är att Bolmentunneln ska repareras.


Men Sydvattens vd, Jörgen Johansson, försäkrar att konsumenterna inte ska smaka någon skillnad.

– Knappast. De verkliga finsmakarna på vatten kan möjligen känna en viss skillnad, men gemene man kommer inte att märka det, säger han.

I december i fjol upptäcktes ett ras i den åtta mil långa tunneln som transporterar vatten från sjön Bolmen till västra Skåne. Snart börjar reparationsarbetet men först ska Sydvatten se till att konsumenterna får sitt vatten från Ringsjön under tiden som tunneln repareras. Arbetet beräknas bli färdigt i slutet av året.

– Vi kommer nu att sänka ner vattnet i tunneln, och det tar mellan fem och sex veckor. Sedan ska vi gå in och besikta tunneln, och därefter kommer de här rasmassorna att transporteras bort, säger Jörgen Johansson.

Tunneln kommer sedan att repareras och förstärkas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".