Tingshuset i Klippan blir bas för den nya miljöförvaltningen. Foto: Bosse Johansson/SR.
Nordvästskåne

Kommuner får gemensam förvaltning

Den första september går de fem nordvästskånska kommunerna Klippan, Svalöv, Örkelljunga, Perstorp och Bjuv samman i en gemensam miljöförvaltning.

Den nya organisationen som kallas Söderåsens Miljöförbund får sitt centrum i det gamla Tingshuset i Klippan. Kommunalrådet Bengt Svensson (M) i Klippan ser samarbetet som en nödvändighet.

– Det är alltmer komplicerad lagstiftning, och det krävs mer specialkompetens, säger han.

Miljöförbundet kommer alltså att ha sitt huvudkontor i Klippan, men det kommer att finnas bemanning även i övriga kommuner i en eller annan form. Detaljerna är däremot inte bestämda än, och det är inte bara när det gäller personalen man samordnar sig.

– Vi kommer att ha en gemensam miljötaxa. Det är en förutsättning för att man ska kunna göra en sådan här organisationsförändring, säger Bengt Svensson.

Han tror att den här formen av samarbete mellan små kommuner kommer att sprida sig till andra områden.

– Jag tror att vi inom en framtid kommer att se betydligt utökat samarbete inom räddningstjänsten, men vi ser även samarbete inom renhållningsbiten.

Bengt Svensson tycker det är en bättre väg att gå än att slå samman kommunerna, eftersom man kan samarbeta med olika kommuner inom olika områden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".