Lund

Stamceller ska kunna reparera hjärtan

Med hjälp av stamceller hoppas svenska läkare att, redan om några år, kunna reparera hjärtan som skadats av hjärtinfarkt. Överläkare Stefan Jovinge, som leder forskningen vid Lunds universitetssjukhus, har utvecklat en teknik att sortera ut rena hjärtceller ur stamcellsodlingar.

- Styrkan i stamcellsodlingar är att de kan bilda vilken sorts cell som helst. Och det är samtidigt svagheten; att man får en blandning av all sköns celler, varav en del kan bilda tumörer. Nyckelfrågan har då varit hur man får ut celler med potential att bilda hjärtmuskelceller, och bara dessa celler, och det är det som vi har arbetat med, säger Stefan Jovinge.

Vid en hjärtinfarkt förstörs delar av hjärtmuskeln, och hjärtat orkar inte pumpa lika mycket blod. Utöver att få ett nytt hjärta genom hjärttransplantation så finns det idag ingen behandling som kan reparera ett skadat hjärta.

I Europa har man tidigare gjort försök att spruta in benmärgsceller i hjärtat, med förhoppningen om att de ska utvecklas till hjärtceller, men det har visat sig att det inte fungerar.

Stefan Jovinges forskarlag utvecklar stamceller, ur äggceller som blir över vid provrörsbefruktningar, och har nu lyckats få fram rena hjärtmuskelceller. Försök på möss har redan visat att det går att återskapa hjärtfunktionen genom att injicera hjärtmuskelceller. De nya hjärtmuskelcellerna ersätter då de skadade delarna och hjärtat kan pumpa bättre.

Förhoppningen är nu att kunna göra försöksstudier om tre år, och att börja behandla patienter inom fem år. De första patienterna blir de som ändå ska genomgå en hjärtoperation.

- Den naturliga gruppen blir de som genomgår en bypassoperation, får nya kärl till hjärtat, där en del av hjärtat är skadat av en infart och man passar på att reparera det med nya hjärtmuskelceller.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".