Malmö

Oro på Operan

Malmö opera och musikteaters styrelseordförande Douglas Roth försökte för en dryg månad sedan sparka teaterns konstnärlige ledare Lars Tibell. Så uppfattade i alla fall Lars Tibell det. Men frågan huruvida han fått sparken eller inte var så oklar att den diskuterades på styrelsens presidiemöte där andre vice ordförande Britt-Marie Lundqvist var med.

- Lars Tibell uppfattade ett telefonsamtal från Douglas Roth som en uppsägning, säger Britt-Marie Lundqvist.

Tibells vägran att delta i en ledningsaktivitet och att det ska ha setts som en obstruktion uppges ha varit skälet, säger Britt Marie Lundqvist. Men operans ordförande Douglas Roth förnekar att han bett Lars Tibell sluta eller sagt upp honom. Och på mötet stod ord mot ord, säger Britt-Marie Lundqvist.

Lars Tibell själv säger till Sveriges Radio att han är förhindrad av sitt anställningskontrakt att kommentera saken.

Enligt uppgift har det sedan länge rått oenighet mellan vd Göran K Johansson och konstnärlige ledaren Lars Tibell om budgetarbetet och vad som ska vara teaterns fokus. Endast en av de 19 miljoner som operan gick back förra året kan härledas till produktioner, resten ligger på andra poster.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".