malmö/lund

Hälften av de unga saknar bostad

Nästan hälften av de unga vuxna i Malmö och Lund saknar egen bostad och det blir vanligare att de tvingas bo kvar hos sina föräldrar. Det här visar en rapport från Hyresgästföreningen.

– Det är jättejobbigt för mig att gå ut när jag vill och komma hem när jag vill. Och om jag vill ta hem kompisar så blir det svårt eftersom vi bor ganska trång, säger Ahmad Kadhem, som är 23 år och bosatt på Rosengård.

När skulle du vilja flytta hemifrån?

– När som helst, redan igår om jag fick välja.

Men för Ahmad Kadhem så kan det dröja. Han har nyligen blivit arbetslös och har helt enkelt inte råd med ett eget boende och han är långt ifrån ensam. Enligt en rapport som Hyresgästföreningen gjort i samarbete med SKOP så har bara drygt hälften av de mellan 20 och 27 år i Lund och Malmö en egen bostad. Det här är en klar försämring sedan den senaste rapporten 2003 när 64 procent hade eget boende.

Rapporten som baseras på intervjuer med över 1100 unga vuxna visar också att allt fler tvingas bo kvar hemma hos sina föräldrar långt upp i åldrarna.

I Malmö bor till exempel 22 procent av alla mellan 20 och 27 år kvar hemma trots att de allra flesta vill flytta hemifrån.

– Antalet människor har ökat, men man har inte byggt bostäder i samma takt. Det är en förklaring, säger Sven Bergenstråhle, bostadsforskare på Hyresgästföreningen.

Samtidigt är det lågkonjunktur, det är svårt att bygga nytt, hur ska man lösa det här?

– Man måste lösa det, alla människor måste ju faktiskt ha någonstans att bo. Ett sätt är stimulera industrin i Sverige idag det vore ju att satsa mer på att bygga. Byggbranschen skulle må bra av att få lite uppmuntran från statens sida.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".