MALMÖ

Specialrum ska få äldre att må bättre

De gamla som bor på vårdhem i Malmö trivs inte så bra i sin vardag därför satsar kommunen nu på nya grepp för att få dem att trivas bättre. Speciella trivselrum är en idé.

– Det här ljuset heter Mauritius och tanken med det här upplevelserummet är att man ska få en upplevelse av att man är någon helt annanstans, säger Irmeli Dahlbacka, som leder projektet ”Guldstunder i äldres vardag”.

I det lilla rummet på Östra sjukhuset i Malmö prövar Irmeli Dahlbacka och hennes kollegor olika miljöer som ska kunna fungera som ett särskilt upplevelserum.

Med hjälp av vågskvalp, fågelkvitter och starka lampor ges verkligen känslan av att man befinner sig någonstans kring ekvatorn. I den här typen av rum ska vårdtagare på olika boenden i Malmö ges den där lilla extra upplevelsen i vardagen, guldstunden. Och ”Guldstunder i äldres vardag” är namnet på projektet där Irmeli Dahlbacka och hennes kollegor arbetar med att inspirera personal runt om på boenden i Malmö att starta liknande projekt.

Men är det rätt prioritering att satsa resurser på något som kanske kan ses som en lyx.   

– Man har sett i undersökningar att äldre på vårdboenden trivs med det mesta utom med just innehållet i sin vardag. Det här kan höja kvaliteten på den, säger Irmeli Dahlbacka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".