malmö

Nya regler kräver av och på med kläder

Fritidsnämnden i Malmö kommer med största sannolikhet bestämma om nya regler på badhusen i kommunen. I morgon, onsdag, tas beslut om att kvinnor inte får bada med bara bröst och det blir förbjudet att ha kalsonger under badbyxorna.

– Det handlar om trivselregler på våra bad. Folk som kommer dit ska ha badkläder på sig. Kvinnor ska inte bada utan överdel, säger Bengt Forsberg (S), ordförande i fritidsnämnden i Malmö stad.

– Ett annat ofog är att många badar med underkläder under badkläderna. Det är ohygieniskt. Vattnet blir smutsigt.

Bakgrunden till att fritidsnämnden nu ska besluta om nya regler på badhusen är att i höstas badade många kvinnor utan överdel på baden i Malmö. Några kvinnor hade startat nätverket ”Bara bröst i Malmö” för att väcka uppmärksamhet kring frågor om objektifiering av kvinnokroppen. De vill jämställas med männen. Men många reagerade på att kvinnorna badade med bara bröst.

Samtidigt har det blivit allt vanligare att badgästerna badar med underkläder under badkläderna.

– Personalen vill nu ha fasta regler om vad som gäller. Det har varit kraftfulla klagomål från många att kvinnor badar utan överdel och att bada med underkläder är ohygieniskt, säger Bengt Forsberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".