Skåne

Sparbanken Syd blir självständig bank

Konflikten mellan storbanken Swedbank och den lokala sparbanken Sparbanken Syd i Ystad, är nu löst. De två bankerna har tecknat ett nytt samarbetsavtal som innebär att Sparbanken Syd kommer att bli en självständig bank under nästa år.

– Vi är helt överens med Swedbank. Rättskonflikten är borta. Vi är överens om att vi delar på oss IT-mässigt om ett år, säger Staffan Olander, vd på Sparbanken Syd.

Det har varit stormigt mellan de båda bankerna. Swedbank hävde samarbetsavtalet med Sparbankens Syd för ett par år sedan när Sparbanken Syd började se sig om efter andra samarbetspartners.

Sparbanken Syd stämde senare Swedbank sedan det blev känt att Swedbank tänkte lämna över uppgifter om bankens kunder till en konkurrent. Det var en tvist som slutade i Hovrätten. Men nu är alltså de båda parterna överens.

Det nya samarbetsavtalet innebär att ett fortsatt samarbete fram till och med april nästa år. Från och med då kommer Sparbanken Syd sedan att ha ett begränsat samarbete med Swedbank som bland annat innebär att Roburs fonder och försäkringar kommer att vara kvar.

För Sparbanken Syds kunder kommer det inte att bli någon större skillnad.

”Roburs fonder finns med i vår internetbank från april 2010”

Staffan Olander, vd på Sparbanken Syd

Reporter: Melissa Dahlqvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".