Tågvärdar hotas när de tar ut nattillägg

Hot och våld blir konsekvenserna när Öresundstågens tågvärdar på sträckan Malmö-Köpenhamn tvingas ta ut nattillägg av berusade passagerare.
Det menar fackförbundet Seko som i dag kommer att diskutera problemet vid ett möte med det danska facket. – Det är väldigt allvarligt när våld och hot blir en del av arbetssituationen, säger Patrik Lundström, ombordansvarig på Öresundstågen. Ända sedan Öresundstågen började trafikera sträckan Malmö-Köpenhamn har passagerare som reser på natten tvingats betala ett tillägg på 50 kronor utöver det ordinarie biljettpriset. Informationen kring tillägget är dålig, menar Patrik Lundström, och många gånger blir passagerarna irriterade när tågvärden kräver dem på nattillägg. Det resulterar ofta i hot och våld mot tågvärden, särskilt när det finns alkohol med i bilden. Enligt Patrik Lundström handlar det om mellan tio och femton fall av fysisk misshandel under det senaste året. – Men psykisk misshandel som hot och glåpord, förekommer varje natt, säger han. Problemet är så alllvarligt att facket råder sina medlemmar att inte ta ut nattillägget om de tycker att det känns obehagligt. Vid dagens möte kommer fackliga representanter från både Sverige och Danmark att prata ihop sig om problemet för att gemensamt kunna påverka arbetsgivarna som hittills inte varit beredda att ändra på reglerna. – Det bästa vore om man kunde ta bort nattillägget helt och baka in det i biljettpriset istället, säger Patrik Lundström.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".