PERSTORP

Förstaklassare kan få fyradagarsvecka

Parkskolan i Perstorp vill införa fyradagarsvecka för förstaklassarna. Skolan måste spara pengar, och detta är ett sätt att få budgeten att gå ihop.

– Vi har inte ekonomi att erbjuda barnen allt det vi kunnat erbjuda tidigare, säger Karin Thörnkvist, som är områdeschef på Parkskolan i Perstorp.

Enligt timplanen får skolan resurser för att genomföra 22 lektioner i veckan. Hittills har eleverna fått 27-28 lektioner i veckan, men nu går det inte längre.

Fyradagarsvecka skulle spara pengar genom att man inte behöver skolskjuts varje dag, och att man kan ha mindre personal.

Dessutom säger Karin Thörnkvist att det inte är praktiskt möjligt att dra mer antalet lektioner genom fem korta dagar, eftersom eleverna måste gå iväg från skolan för att komma till matsalen och gymnastiksalen, och det tar för lång tid om dagarna skulle bli kortare.

För de barn som behöver barnomsorg kommer fritids att vara öppet på fredagar, när de inte går i skolan.

Men visst kommer det att gå ut över kvaliteten, säger Karin Thörnkvist.

– Till viss del gör det ju det, men vi får göra det mesta möjliga av det genom att göra det mest effektiva.

Det blir beslut om fyradagarsveckan i Barn- och utbildningsnämnden den 27 april.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".