SKÅNE

Ingen satsning på Skånes infrastruktur

Region Skåne upprörs av Trafikverkens förslag på hur dom 417 miljarder som ska satsas på infrastruktur ska fördelas.

E22: an kommer inte att byggas ut fullt ut och flera planerade nya pågatågssträckor kan inte bli verklighet. Det tycker Pia Kinhult, moderat regionråd, är allvarligt.

– Klarar vi inte ut storstadsregionernas infrastrukturproblem nu, då kommer vi inte att över huvud taget klara att ta emot när lågkonjunkturen vänder, säger hon.

Trafikverken - där bland annat Vägverket och Banverket ingår - har nu presenterat vad de tycker att det ska satsas på för de 417 miljarder som är avsatta för infrastruktur.

För Skånes del stryks då utbyggnaden av E22, och flera planerade pågatågslinjer - Trelleborg, Lommabanan och Åstorpsbanan - blir inte av.

– Det händer ju nästan ingenting i Skåne. Det handlar inte bara om att binda samman Skåne, utan hela södra Sverige. I princip allt kommer att gå i stå, säger Pia Kinhult.

Från Region Skåne gör man nu allt för att staten ska lägga pengar på väg- och järnvägsprojekt i Skåne. För det går att påverka i några månader till. Trafikverken ska lämna in ett remissförslag i augusti och kring nyår kommer riksdagen att besluta exakt hur infrastrukturpengarna ska fördelas.

– Även om vi har begränsade pengar, skulle man ha börjat med Skåne, Stockholm och Göteborg, menar Pia Kinhult.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".