Medborgarutskott stärker demokratin i Helsingborg

Nu ska medborgarutskotten i Helsingborg sjösättas, vilket innebär en satsning på drygt åtta miljoner kronor. Kommunen delas in i fem områden som vart och ett får ett eget utskott, som består av politiker och handläggare.
Utskotten ska fånga upp invånarnas idéer och synpunkter och fungera som en länk till beslutande nämnder. Men exakt hur det ska gå till i praktiken är ännu inte klart. Rangvi Cimmerbeck är ordförande i medborgarutskott syd och hon tror att det kommer att ta en viss tid innan allt fungerar som det ska. – Vi måste bli inarbetade och vi måste gå ut på olika sätt för att nå medborgarna. Rent konkret kan jag inte säga mera nu, säger hon. Medborgarutskotten i Helsingborg är omdiskuterade. Inte minst sedan budgetunderskottet skenade och kraven på hårda besparingar inom alla kommunala verksamheter kom. Dyrt och onödigt, hävdar kritikerna. Men politikerna i fullmäktige kom ändå överens i juni om att införa medborgarutskotten, om än med bantade resurser. Förespråkarna för de nya medborgarutskotten hävdar att de kommer att betyda mycket för att stärka demokratin och delaktigheten i Helsingborg. Tanken är att de ska samla på sig invånarnas erfarenheter och synpunkter i olika frågor. Och inte minst ska det bli lättare att komma i kontakt med politiker, säger Ragnvi Cimmerbeck. – Många vet idag inte var man ska ringa, och vem man ska prata med. Nu kan man ringa till medborgarutskottens kontor, säger hon.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".