Malmö

Teaterns konsulter kostar miljoner

Malmö opera och musikteater har anlitat konsulter för över sex miljoner kronor de senaste två åren. En del av motsättningarna mellan vd:n Göran K Johansson och den konstnärlige chefen Lars Tibell har handlat om att den senare reagerat på satsningar som ligger utanför teaterverksamheten, samtidigt som teatern går back.


Det är mängder av projekt som startats de senaste åren, ofta med konsulter kopplade till sig. Inför 2008 togs, enligt uppgift, 1,5 miljoner kronor från pjäsbudgeten för att istället finansiera bland annat ”audience building” ett system för hur man kan rikta marknadsföring mot olika publikgrupper. Ett helt lag konsulter flögs in från England.  

Konsulter har anlitats för Time wise - ett nytt planeringsverktyg för arbetstider som inhandlats, liksom Wonder brand, ett system för biljettförsäljning på nätet. Inredningsarkitekt har anlitats vid ombyggnaden och till och med en konsult för att utreda om man ska ha uteservering på restaurangtaket.  

Men mest upprörd lär delar av personalen ha blivit över en rekryterings- och personalutvecklingskonsult. Hon har kostat nästan 1,3 miljoner under två år. Bland annat har hela ledningsgruppen åkt på teambuildingskurser där man haft övningar som gått ut på att två och två leda varandra genom mörker. Det var när Lars Tibell struntade i en sådan kurs, som han fick reprimand av styrelseordförande Douglas Roth för att ha obstruerat och vägrat delta i ledningsgruppens arbete.

David Richter
david.richter@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".