Högre hastighet sparar lite tid
Skåne

Bilister manas att lätta på gasen

Den här veckan samarbetar polisen, Vägverket och NTF för att se till att hastigheten hålls på vägarna i Skåne. Frivilliga manar bilisterna att hålla hastighetsgränserna.

På nio olika platser i Skåne dyker frivilliga upp för att informera bilisterna och ge dem enkäter att fylla i. Men alla låter sig inte övertalas.

– Det går inte att hålla 90 när alla andra kör minst 120, 130 kilometer i timmen. Då blir man en stor trafikpropp, säger Kerstin Cederholm, som tankat på en mack i Malmö där hon möttes av NTF:s informatörer i lysgula västar.  

Den här veckan har också polisen utökade kontroller. Vägverket har en annonskampanj igång för att få bukt med fortkörarna. Bland bilisterna är det få som undanhåller att de kör för fort, snarare tvärtom berättar Arne Sandgren, en av de frivilliga från NTF.

– Det är många som gör det. Det är fruktansvärt 

– Folk är ju väldigt jäktade när de kör.  Det är hela attityden till att minska sin hastighet så att de sparar sin egna liv, barnens och fotgängares. Men det är jobbigt att få dem till det, säger Arne Sandgren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".