Högt ljud på konserter

Socialstyrelsen vill skärpa kontrollen av ljudvolymer på diskotek, konserter och rockklubbar. Ett förslag är att arrangören ska visa upp att man har en egenkontroll över att ljudnivåerna hålls.
Socialstyrelsen vill att de volymbegränsningar som idag är rekommendationer görs om till riktvärden. Maxgränsen är idag 115 decibel och 100 som genomsnittsnivå. Samtidigt vill man att arrangören ska ha egenkontroll, alltså fortlöpande undersöka, bedöma och motverka ljud som kan påverka människors hälsa. Redan idag gör miljö och hälsoskyddskontoren stickkontroller. Men de nya kraven gör att klubbägaren måste ta ett större eget ansvar mer aktivt måste samarbeta med myndigheten. – Det är fel att lägga ansvaret på klubbägaren, det borde ligga på artisten, menar Totte Lundgren som driver rockklubben kulturbolaget i Malmö. Jag kan ju inte avbryta en artist mitt under en konsert för att skruva ner volymen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".