Skåne

Tuffa tider för skånska lantbrukare

De skånska bönderna har blivit försiktigare med investeringar och har fått det tuffare ekonomiskt. Ändå är de positiva till sitt yrke och rekommenderar unga människor att satsa på lantbruk. Det visar LRF:s lantbruksbarometer.

Jill Svensson har nyligen investerat cirka tio miljoner kronor i sin gård och hon trivs med sitt jobb fast det är tuffa tider.

– Det finns inget bättre, korna och växtodling är mitt intresse, säger Jill Svensson.

Jill Svensson är positiv till arbetet och den känslan delar hon med 97 procent av de skånska bönderna. Hon driver en mjölkgård tillsammans med sin man Mats. Mjölkbönderna hör till den gruppen som har det tuffast just nu. Lönsamheten har gått ner och det är svårt att få det att gå ihop.

Det är också en generell nedgång för bönderna. Enligt lantbruksbarometern var det fler bönder som gick med förlust under 2009 och det är också fler som endast tjänar tillräckligt med pengar för att täcka löpande utgifter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".