MALMÖ

Nya grepp för lugn i Rosengård

Efter den senaste tidens bränder och stenkastning på Rosengård tar nu Malmö stad till nya grepp för att få bukt med problemen.

I perioder från och till sedan jul har det blossat upp småbränder i stadsdelen Rosengård i Malmö på kvällar och nätter. När räddningstjänsten ryckt ut för att släcka har de allt som oftast blivit utsatta för stenkastning och glåpord. Det har gått så långt att brandmännen fått poliseskort.

Men sedan en tid tillbaka rycker räddningstjänsten inte ut till stadsdelen när det inte finns någon risk för att bränder sprider sig. Brinner det i en container låter man det brinna ut.

Nu har politikerna i stadsdelen Rosengård bestämt att man ska försöka identifiera de personer som kastar stenar och annat på brandmän och poliser. Socialdemokraten Andreas Konstantinides, som är ordförande i stadsdelsfullmäktige på Rosengård, säger att de sedan ska kontakta deras familjer. Socialsekreterare ska sedan hjälpa dom som behöver stöd.

Man ska även börja rekrytera stadsdelsvärdar i Rosengård. Varje fredagkväll ska boende i området få möjlighet att anmäla sig. Uppdraget blir att vandra runt i stadsdelen kvällstid. Sedan några veckor tillbaka har också fritidsgårdarna på Rosengård öppet på helgerna. Allt för att försöka minska oroligheterna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".