Revinge

Fullt i skolbänken på räddad räddningsskola

Efter år av nedläggningshot har Räddningsskolan på Revingehed nu mer än någonsin att göra. Sammanslagningen av flera myndigheter har gett räddningsskolan flera nya uppdrag.

– Vi har i runda tal pratat om att det är 30 procent ökning av utbildningsdagar, säger Håkan Björklund, verksamhetschef på Räddningsskolan i Revinge.

Det är framför allt räddningsskolans tvååriga utbildning, skydd mot olyckor eller brandmannautbildningen, som står för den största ökningen. Vid sammanslagningen av Räddningsverket, Krisberedskapsmyndigheten och Styrelsen för psykologiskt försvar vid årsskiftet bantades antalet räddningsskolor i landet från fyra till två, där Revinge och Sandö i Kramfors fick vara kvar.

Det innebar att Revinge fick ta över de elever blivit antagna till de två skolor i Skövde och Rosersberg som lades ner vid årsskiftet. Revinge har dessutom fått fler internationella kurser än tidigare. Men den nya organisationen har sina nackdelar.

– Trots att vi har ökat våra utbildningsdagar med 30 procent är lika många anställda som förra året, vilket gör det svårt att planera, säger Håkan Björklund.

I framtiden kommer Räddningsskolan i Revinge att ta sig ut i landet för att klara av det uppdrag som man fått av regeringen.

– Nu är vi en av två skolor som ska jobba nationellt. Det innebär att vi måste jobba mer utåt och bedriva utbildningar utanför Revinge också. Vi kommer säkert var en hel del i Mellansverige i framtiden, gissar Håkan Björklund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".