Barnfamiljer flyttar från Malmö

Malmös snabba befolkningsökning har kommit av sig - det visar ny statistik för årets första halvår i jämförelse med samma period förra året. Och orsaken är att framför allt barnfamiljer väljer att flytta ut från staden.
– Det är ett trendbrott, säger Kenneth Hvarvenius, statistiker på stadskontoret Malmö stad. Nettoinflyttningen har halverats till 461 personer första halvåret i år jämfört med omkring 1100 personer de senaste åren. De som lämnar Malmö är framför allt barnfamiljer, medan de som flyttar in är yngre personer mellan 20 och 29 år. Barnfamiljerna som lämnar Malmö har tidigare år sökt sig till kranskommunerna men nytt är att det har blivit vanligare att de flyttar längre ut till andra skånska kommuner, berättar Hvarvenius. Svårigheter att få bostad samt att det blivit dyrare är några orsaker till att fler flyttar, annan att det blivit enklare att pendla. Men än så ökar Malmös befolkning - och kommer att göra det även framöver om än inte i samma takt spår Kenneth Hvarvenius: – Vi måste inse att det inte kan vara så hur länge som helst.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".