HELSINGBORG

Naturskolan tappar skolklasser

Trots löften om motsatsen kommer Helsingborgsskolorna att få fortsätta betala avgift om de vill utnyttja Naturskolans lägerskolor från och med i höst. Att avgiften inte slopas innebär att fortfarande är få skolor som anmäler sig.

– Vi har bara fått in omkring 30 ansökningar, säger Bengt Jürs, naturpedagog på Naturskolan i Helsingborg.

Från Naturskolans sida hade man hoppats på oförändrad beläggning, vilket normalt skulle innebära 100 ansökningar.

Det var i början av april det framkom att många av Helsingborgs skolor tänkte hoppa av lägerskolorna i höst, som en konsekvens av den införda avgiften. Från och med höstterminen skulle det kosta nästan 15.000 kronor för en klass att boka in sig på Naturskolan, en radikal förändring jämfört med tidigare då lägerskolorna i praktiken var gratis att utnyttja för skolorna.

Det uteblivna intresset riskerade att innebära nerläggning för Naturskolan.

Men då backade politikerna, och Christer Rasmusson, Folkpartistisk ordförande för skol- och fritidsnämnden, lovade att någon nerläggning inte skulle bli aktuell.

Men när P4 Radio Malmöhus nu kontrollerar huruvida intresset för lägerskolorna ökat efter detta besked visar det sig att läget i princip är oförändrat. Bengt Jürs menar att en del av förklaringen nog är att det fortfarande cirkulerar olika uppgifter om nivån på den framtida avgiften:

– Det gör att lärarna nog känner sig förhindrade att söka, säger han. Kostnaden på 14.900 kronor per klass har de fortfarande att förhålla sig till på skolorna. Och det avskräcker.

Flera skolor har också anmält sig ”under förutsättning att avgiften tas bort”, ett besked som gör det svårt för Naturskolan att planera.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".