Lund vill dra in flitpengen

Svedalas beslut om att dra in den så kallade flitpengen för förståndshandikappade verkar inspirera andra kommuner. När Lunds kommun nu ska spara så föreslår vård- och omsorgsförvaltningen att habiliteringsersättningen på 38,50 kronor till de handikappade ska dras in.
Eva Olsson är chef för handikappomsorgen i Lund, och hon menar att förslaget bland annat beror på att dagverksamheten för förståndshandikappade inte är någon lagstadgad verksamhet. – Mycket av det som vi gör är ju lagstadgad verksamhet och det innebär att vi inte kan ta bort insatsen utan vi får ju på andra sätt försöka minska kostnaderna. Och det drabbar ju alltid kvaliteten och då ser vi väl att detta med habiliteringsersättningen är ju någonting som inte påverkar kvaliteten i verksamheten, däremot påverkar det ju brukarnas ekonomi och deras motivation för att gå till den dagliga verksamheten. Vård och omsorgsförvaltningen i Lund har fått i uppdrag att spara 26 miljoner kronor i år. Av dem föreslås drygt 1,3 miljoner kronor tas från dagverksamheten för de funktionshindrade. Det innebär att de 38 kronor och 50 öre som omsorgstagarna får varje dag dras in. I Svedala skapades stora protester då flitpengen drogs in. Nu har både en privatperson och handikapporganisationen FUB överklagat politikernas beslut till länsrätten. De anser att den dagliga verksamheten är väldigt viktig för de handikappade eftersom det betyder mycket av livskvalité för dem och stärker deras självförtroende.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".