Färre piller i lådan efter genomgång.
Malmö

Rensning gav äldre färre mediciner

De äldre i Malmö äter numera färre och bättre mediciner. En stor läkemedelsgenomgång på stadens särskilda boenden har lyckats få ner medicinförbrukningen.


– En förbättrad läkemedelsbehandling kan innebära att man har färre biverkningar till exempel, helt enkelt mår bättre. Det kan också innebära lägre kostnader men det är inget primärt mål utan en positiv sideffekt, säger apotekare Martina Haggren, en av de ansvariga för genomgången.

Sedan hösten 2007 pågår en genomgång av vilka läkemedel som de äldre på Malmös särskilda boenden egentligen behandlas med. Läkare och sjuksköterskor har tillsammans med apotekare helt enkelt gått igenom vilka mediciner de äldre får och varför de får dem, och i många fall har man upptäckt läkemedel som antingen inte behövts, som varit feldoserade eller mediciner som kunnat bytas ut till mer effektiva alternativ.

Att de äldre i många fall inte behandlas med helt rätt läkemedel från början beror enligt Martina Haggren ofta på bristande resurser, och att de äldre ofta behandlas av flera olika läkare.

– Ofta är det väldigt många olika läkare inblandade, olika specialister och primärvårdsläkare. Ofta är det svårt att ta ställning till och ifrågasätta en ordination som en annan läkare givit från början.

Efter genomgången har man i många fall dels kunnat dra ner på antalet mediciner, dels kunnat byta ut läkemedel som är olämpliga för äldre personer. I stadsdelen Centrum har man till exempel kunnat gå ner från nio till i snitt åtta läkemedel per person, vilket också lett till en ekonomisk besparing på cirka 1550 kronor per person och år.

Än så länge har särskilda boenden i sju av Malmös tio stadsdelar gåtts igenom. Vilken effekt arbetet fått för de äldres välbefinnande kommer att utvärderas, men hittills har responsen varit bra.

– Sjuksköterskorna vi har träffat har varit otroligt positiva. Det har också varit ett utbildningstillfälle för dem. Ofta är det begränsad tid på ronden med den ordinarie läkaren för att gå igenom principen bakom olika läkemedelsbehandlingar, men det har vi haft extra tid för i det här projektet, säger Martina Haggren.

David Rasmusson
david.rasmusson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".