Höör och Hörby

Samarbete ska ge stordriftsfördelar

Hörby och Höörs kommuner ska utvidga sitt samarbete. Kommuncheferna har undertecknat en avsiktsförklaring som innebär att alla de kommunala verksamheterna aktivt ska undersöka möjligheterna till samarbete.

– Fler personer som jobbar tillsammans kan jobba effektivare och ge stordriftsfördelar. I de här tiderna finns det också förhoppningar att man ska tjäna lite pengar på det, säger Höörs kommundirektör Jan Sohlmér.

Hörby och Höör har sedan tidigare samarbetat inom flera områden, bland annat när det gäller räddningstjänsten, men nu ska alltså kommunerna samarbeta i större utsträckning.

Konkret startar kommunerna med att undersöka hur de kan samverka inom IT och löneadministration. Tanken är att den gemensamma IT-plattform som redan finns i flera kommuner i Skåne ska utvecklas ytterligare.

Inom löneadministrationen har Hörby och Höör handlat upp ett gemensamt personal- och lönesystem som ska införas inom ett år.

– Sedan i nästa skede tycker jag att det vore väldigt välkommet om det blev ytterligare några kommuner som var med på samma sätt, säger Jan Sohlmér.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".