Datumet för ockupationsfestivalen är klottrat på många husväggar i Lund. Foto: David Rasmusson/SR
Lund

Flera hus tas över vid ockupationsfestival

Tre hus i Lund kommer att ockuperas den 16 maj, varav ett ska tas över permanent. Det avslöjades när arrangörerna bakom ockupationsfestivalen höll presskonferens idag, söndag.

I höstas ockuperades det övergivna huset på Kävlingevägen – det så kallade Smultronstället. Ockupanterna kördes till slut ut av polis och huset revs, men även under vintern har det förekommit ett antal mindre ockupationer runt om i Skåne.

Nu är det tänkt att ockupationerna ska ta fart igen. Överallt i Lund har siffrorna 165 sprejats, vilket står för den dag då det hålls en ockupationsfestival i Lund. Tanken är att tre hus då ska tas i besittning.

– Det finns en oerhört stor bostadsbrist här i Lund, samtidigt som det finns en massa tomma hus och det tycker inte vi är acceptabelt, säger Thyra, talesperson för ockupanterna.

Men vad är det som ger er rätt att ta över de här husen?

– Det är vi som är Lund tillsammans med alla andra medborgare, och vi tycker att vi har rätten att bestämma över vår stad.

Är ni inte rädda för att det här ska leda till konflikt med polisen?

– Vi tycker inte att det här är en polisiär sak utan en politisk, så vi förstår inte varför polisen ska blanda sig i det överhuvudtaget.

Men tror ni att den här strategin leder till att det byggs fler lägenheter i Lund?

– Det hoppas jag verkligen. Efter ockupationen av Smultronstället och det som följde efter det har det blivit stor debatt om bostadspolitiken här i Lund och i Skåne, så jag hoppas att det kommer att leda till något bra.

                                                    David Rasmusson
                                                    david.rasmusson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".