LUND

Klart för ny forskningsanläggning i Lund

Förhandlingarna om en ny forskningsanläggning i Lund, Max-lab IV, har gått i mål. I dag, måndag, undertecknades en överenskommelse mellan Lunds universitet, Region Skåne, Vetenskapsrådet och Vinnova.

– Det här projektet håller högsta internationella kvalitet. Nu har dagen kommit att vi känner oss så säkra på finansieringen att vi kan säga att nu börjar vi projektet, säger Pär Omling, generaldirektör för Vetenskapsrådet.

I anläggningen ska partiklar kunna undersökas på nanonivå med synkrotronljus, i ett jättlikt mikroskop.

– Det handlar till exempel om att få fram nya effektivare batterier till bilindustrin, datorkomponenter, olika material och mediciner, säger Mikael Eriksson, professor i acceleratorfysik vid Lunds universitet.

Anläggningen kommer att byggas på Brunnshög och kostar 2,5 miljarder kronor att bygga, men etableringen av Max-lab IV bedöms öka förutsättningarna för att även den europeiska forskningsanläggningen ESS (European Spallation Source) ska placeras i Lund.

– Sedan råkar det vara ytterst lägligt ur konjunktursynpunkt att kunna starta ett sådant här stort projekt, som kommer att skapa sysselsättning under byggnadstiden, men även under sin livstid, säger Jerker Swanstein (M), ordförande i Skånes regionstyrelse.

– Det kommer att stärka Lund som en stad för vetenskap och utveckling och dra till sig nya företag. Om vi får både Max labb IV och ESS så kan det handla om 700 jobb i hela regionen, säger kommunalrådet Mats Helmfrid (M).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".