Dyrt i Köpenhamn - billigt i Skåne

Helgnöjet att åka över till Köpenhamn och handla är inte alls lönsamt. I alla fall inte om du ska handla mat. En ny undersökning, utförd av projektet Praktisk Växtkraft, visar att genomsnittspriserna på dagligvaror är betydligt dyrare i Köpenhamn än i Malmö.
Sen 1998 har Praktisk Växtkraft följt prisutvecklingen på matvaror i Öresundsregionen. Undersökningen baseras på priserna på ett trettiotal olika varor i tio butiker, fem på vardera sida om sundet. Priserna har varit högre i Köpenhamn varje år och idag ligger de köpenhamnska priserna hela 36% högre än matpriserna i Malmö. - En matkasse som innehåller 34 olika varor är 218 kronor billigare i Malmö än i Köpenhamn, berättar Ingemar Holm, ansvarig för projektet. En stor del av prisskillnaden beror på att Danmark har en mycket högre moms på matvaror än Sverige. Men även om man skulle räkna bort momsen är Köpenhamn dyrare än Malmö. Priserna står dock bara för Öresundsregionen och det faktum att Köpenhamn är en storstad, vilket ofta betyder dyrare priser, gör att de inte är jämförbara med resten av Danmark. Men syftet med projektet är just att uppmärksamma prisskillnaderna i regionen för att öka konkurrensen och integrationen. Just i det här fallet verkar det vara till Sveriges fördel, kanske en av anledningarna till att det inte finns några motsvarande danska undersökningar. Men trots att invånarna i Öresundsregionen har mycket att vinna ekonomiskt på att förflytta sig i regionen går enligt Ingemar Holm trögt. - Danskarna börjar så smått åka över men än så länge verkar det som om man snarare väljer att handla där man brukar. Det gäller också för svenskarna som fortfarande åker på utflykt till Köpenhamn för att handla, trots att det är dyrare.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".