Skåne

Sjukvårdsupplysningen svarar om svininfluensa

På grund av oron för svininfluensa förstärkte Region Skåne idag, måndag, sjukvårdsupplysningen med infektionsläkare. Den som tror sig vara smittad av svininfluensa uppmanas att inte gå till vårdcentralen utan istället ringa 1177.

Eftersom influensa är en mycket smittsam sjukdom vill sjukvården inte att man ska gå till sin vårdcentral och sitter i väntrummet om man misstänker att man är smittad. Istället ska man ringa sjukvårdsupplysningen på 1177, där det från och med måndag finns tillgång till infektionsläkare som bemannar en särskild jourtelefon för att hantera de frågor som kan komma upp.

-– Finns det då anledning att man ska komma till läkarundersökning blir man hänvisad till ett ställe där man kommer rakt in i ett undersökningsrum utan att behöva passera ett väntrum och liknande, säger infektionsläkare Hans-Bertil Hansson, som är smittskyddsläkare i Skåne.

I första hand gäller det här personer som varit i något av de smittade områdena Mexiko, USA eller Kanada. På måndagen blev det också känt att en man i Spanien smittats av svininfluensa.

I Sverige har sex personer testats. En av dem finns i Skåne. I samtliga fall handlar det om personer som varit i Mexiko eller USA och alla har varit lindrigt sjuka. Först ikväll kommer de första provsvaren från testerna. I Danmark har tre personer testats, varav hittills en friskförklarats.

Fortfarande är det osäkert om de många dödsfallen i Mexiko verkligen beror på svininfluensa. Av de fall som konstaterats i USA har alla varit lindrigt sjuka. Om man vaccinerat sig mot influensa det senaste året skyddar det inte mot svininfluensa, men däremot finns det läkemedel om sjukdomen bryter ut. 

.– Glädjande nog är det så att Tamiflu, som vi har stora lager av, har visat sig vara känsligt hittills. Så det här hoppfullt, säger Hans-Bertil Hansson.

anna.bubenko@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".