MALMÖ/LUND

Kulturprojekt i gungning när pengar uteblir

Sparbanksstiftelsen Skåne kommer inte att kunna betala ut pengar de redan lovat mottagare inom idrott, kultur och högskola. Den ekonomiska krisen har gjort att pengarna minskat drastiskt. Det handlar om mångmiljonbelopp.

– Man blir alldeles bestört. Men vi förstår situationen stiftelsen hamnat i, säger Lotta Lundgren, verksamhetschef på Drömmarnas hus i Malmö, som nu inte får de elva miljoner som de tidigare blivit lovade till nästa år.

Nu får hon och många andra försöka jaga andra finansiärer. Lunds universitet, till exempel, förlorar också totalt elva miljoner i uteblivna bidrag, däribland 2,5 miljoner till det planerade utvecklingscentret för konstarter Interart i Malmö. Även projekt inom medicinsk teknik och inom LTH, Lunds Tekniska Högskola, drabbas. På Malmö högskola blir det till exempel inga pengar till ett antal avhandlingar på idrottsvetenskapliga enheten.

Sparbanksstiftelsen har valt att fördela till många små mottagare istället för ett fåtal stora. Alla projekt under 200 000 får sina pengar och stiftelsen är tacksam för att de stora mottagarna accepterat att avstå.

– Det här är enda möjlighet att övervintra för att i framtiden åter få avkastning, säger Thomas Boström på Sparbanksstiftelsen Skåne.

– Hade vi fortsatt ge de stora mottagarna pengar hade vi varit tvungna att sälja av aktier.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".