KLIPPAN

Högljudda protester mot skolnedläggningar

Invånare i Klippan kräver folkomröstning angående skolornas framtid. På måndagskvällen var protesterna många då barn- och utbildningsnämnden skulle ta beslut om att lägga ner fem skolor i kommunen av besparingsskäl.

– Vi vill inte att vårt högstadium läggs ner. Vi vill inte byta till en annan skola, säger Samira Aouni, som går på nedläggningshotade Antilopenskolan.

Omkring 200 föräldrar och eleverna samlades på måndagskvällen långt innan nämndens möte. När politikerna kom till kommunhuset möttes de av slagord och högljudda protester.

Magnus Wickman, som är ordförande i Bruksskolans föräldraförening, överlämnade en pärm med 1 700 namnunderskrifter från personer i kommunen, som vill ha en folkomröstning i den här frågan. När han gav pärmen till nämndens ordförande slöt samtliga demonstranter upp på trappan utanför kommunhuset och ropen om att rädda skolorna skallade.

– Vi tycker jättemycket om vår skola och vi tycker att det här är ett dumt förslag, säger Isabella Dahlgren från Norrekrok.

– Jag tycker om våra klätterträd. Det finns inte på någon annan skolan, säger Sofia Bohman Muzzi, som går på Bruksskolan.

Inget beslut kom i frågan på måndagskvällen. Nästa vecka ska barn- och utbildningsnämnden ta upp den igen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".