Lund

Kritik mot indragna stiftelsemiljoner

Lunds universitetsrektor Per Eriksson är kritisk till hur Sparbanksstiftelsen Skåne valt att fördela de pengar man har kvar. För Lunds universitet handlar det om elva miljoner som man inte får, sedan stiftelsen ställt in utlovade utbetalningar på grund av finanskrisen.

– Vi hade velat ha ett samtal med stiftelsen om hur man kunnat lösa det här. Kanske hade vi kunnat få tillbaka det som lovats till forskarkontrakt när det ser bättre ut om några år, säger Lunds universitetsrektor Per Eriksson.

Lunds universitet går miste om bland annat 2,5 miljoner till Interart, en miljon till tjänsteutvecklingsutbildningen i Helsingborg, lika mycket till medicinsk teknik i Malmö och 1,3 miljoner till Bygg och energi på LTH. Men några framtida löften hade stiftelsen inte kunnat ge.

– Den nu sittande styrelsen kan inte lova något. Det får den styrelse som då finns ta upp till prövning när stiftelsen på nytt kan återuppta sin finansieringsverksamhet, säger Tomas Boström på Sparbanksstiftelsen.

Totalt är det 30 miljoner kronor som Sparbanksstiftelsen inte kommer att kunna betala ut till projekt inom idrott, kultur och högskola.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".