Skåne

Region Skåne skärper influensaberedskapen

Flera elever från Vikenskolan i Viken som varit i Spanien på klassresa håller sig hemma just nu eftersom de fått influensa. Men det rör sig inte om den svininfluensa som spritt sig från Mexiko till flera länder.

På grund av risken för att eleverna skulle kunna ha smittats av det nya svininfluensavirus som sprider sig från Mexiko, togs prover på dem. Provsvaren kom i dag tisdag och visade att eleverna inte fått svininfluensa, utan influensa B. Den är ändå smittsam och därför hålls eleverna hemma.

Den snabba provtagningen på eleverna är en del av Region Skånes organisation för att minska smittspridningen, eftersom utbrottet i Mexiko kan vara början på den världsomfattande pandemi man väntat på sedan Hongkonginfluensan 1968. 

Sedan i går, måndag, finns en särskild influensajour kopplad till sjukvårdsupplysningens telefon 1177. Den som tror sig vara smittad råds att först ringa dit eller till sin doktor och inte gå och sätta sig i ett väntrum där man kan smitta andra.

Hittills har det bara tagits ett fåtal influensaprover i Skåne som analyseras på Universitetssjukhuset MAS i Malmö. Inget har hittills visat på smitta. Skulle någon verkligen vara sjuk kan man sätta in Tamiflu eller Relenza, som enligt preliminära rapporter från USA verkar bita. Men smittskyddet i Skåne vill inte att medicinerna skrivs ut i onödan. Anledningen är att influensavirus snabbt kan utveckla motståndskraft mot mediciner som sätts in. Sker det, har man inget att ta till för den som blir allvarligt sjuk.

– Även om sjukdomen är mild för de flesta, kommer en och annan att bli svårare drabbad. Då är det väldigt värdefullt att ha ett effektivt läkemedel att ta till. Vi ska vara rädda om det, säger Hans-Bertil Hansson, smittskyddsläkare på Region Skåne.

anna.bubenko@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".