Personalstrateg Stina Blix lutar sig mot brittiska forskningsresultat. Foto: Johanna Hellström/SR

Kvinnliga brandmän gillar inte förslag om särskilda kvinnostationer

I framtiden kan de kvinnor som jobbar som brandmän inom Räddningstjänsten Syd tvingas till en eller två särskilda kvinnostationer. De kvinnliga brandmännen tycker att förslaget är diskriminerande.

– Först trodde jag att det var ett skämt, men det var det inte. Det bästa är att bara låta oss få smälta in, säger Lina Thulin som arbetar som brandman i Lund.

Hon har jobbat som brandman i några år och är trött på att vara i fokus bara för att hon är kvinna. Inom Räddnings-tjänsten Syd arbetar sammanlagt fem kvinnliga brandmän. Hon säger att hennes kvinnliga kollegor på andra stationer nog haft det tuffare än henne att komma in och bli accepterade på sina arbetsplatser fullt ut.

Andelen kvinnor i personalen på de 13 stationerna inom Räddningstjänsten Syd är bara ett par få procent och ett av målen i jämställdhetsarbetet är att få fler kvinnor att vilja arbeta som brandmän.

I England visar forskning att särskilda kvinnostationer gjort brandförsvaret mer attraktivt för kvinnor.

– Jag tror att det finns både för och nackdelar, men det är bra att inte vara i minoritet, säger Stina Blix som arbetar med personalfrågor inom Räddningstjänsten Syd.

Men förslaget om att införa särskilda kvinnostationer är inte särskilt populärt bland de kvinnliga brandmännen i Skåne.

– Vi blir begränsade i var vi får arbeta. Det tycker jag känns diskriminerade och det har jag inte upplevt tidigare, säger Lina Thulin

Till hösten beslutas om förslaget ska bli verklighet.

– I England har man sett positiva resultat av kvinnostationerna, arbetsmiljön för kvinnliga brandmän har blivit bättre och allmänhetens syn på att även kvinnor kan arbeta som brandmän har stärkts, menar Stina Blix.

Johanna Hellström
johanna.hellstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".