Fem män åtalas för spektakulärt guldrån

Fem män åtalas nu för inblandning i ett spektakulärt guldrån i Malmö för 1,5 år sedan. Två guldhandlare från Tyskland rånades på 22 kilo guldsmycken när de var på affärsresa i Sverige.

Efter ett besök i Stockholm skulle de båda männen övernatta hos en släkting som bodde i Sofielund i Malmö. När guldhandlarna parkerat utanför lägenheten överfölls de av två yngre killar, de blev hotade med kniv och en av guldhandlarna blev nedslagen. Rånarna sprang sedan från platsen med 22 kilo guld till ett värde av runt 3,5 miljoner kronor. Hälften av guldet lyckades en av guldhandlarna ta tillbaka innan rånarna hoppade in i en bil och körde från platsen.

Nu åtalas fyra män för rånet. En 21-årig man som finns med bland de åtalade är son till den familj där guldhandlarna skulle övernatta. Han ska enligt åtalet vara den som tipsat de tre andra killarna om att ett större guldbyte fanns i Malmö. Den 21-årige mannen nekar till anklagelserna.

En guldhandlare från Malmö åtalas också för att han inte berättat för polis vad han kände till om rånet och för att han hanterat delar av det guld som stals vid rånet. Guldet ska ha sålts vidare till guldhandlare i Stockholm och har sedan förmodligen sålts vidare till handlare i Dubai.

Sandra Svensson
sandra.svensson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".