Inte ekonomiskt lönsam. Foto: Karin Wrangborg/SR
Skåne

Hälsovalet ger nedläggning i glesbygd

Hälsovalet som startar 1 maj får följder för vårdutbudet i Skåne. Det privata vårdföretaget Hälsoringen väljer att lägga ner sin barnavårdscentral och distriktssköterskemottagning i Näsum norr om Bromölla, samtidigt som företaget satsar på en ny vårdcentral i Lund.

Vårdcentralen i Bromölla och blir kvar och går in i Hälsovalet som börjar gälla i Skåne 1 maj. Men filialen i Näsum läggs ner. Vårdföretaget tycker inte att det är ekonomiskt möjligt att fortsätta där.  

– Jag tycker inte om det alls, säger Göta Olausson, patient på Hälsovalets mottagning i Näsum.

Hälsoringen har också vårdcentraler i Osby och Lönsboda och de drivs vidare, men står utanför Hälsovalet. Det gamla avtalet med Region Skåne gäller några år till. 

– När vi har kalkylerat enligt den ersättningsmodell som regionen erbjuder, har vi sett att vi inte kunde få lönsamhet i Osby och Lönsboda, säger Jaan Timoleon.

I Lund däremot startar Hälsoringen en ny vårdcentral som ingår i Hälsovalet. Att det känns tryggare att starta på större orter vill Jaan Timoleon, regionchef för Hälsoringen i södra Sverige, inte säga. 

I Lund räknar han med samordningsvinster med specialistmottagningen där. I Bromölla finns ingen konkurrerande vårdcentral, så där väljer Hälsoringen att gå in i Hälsovalet. 

De patienter som mött distriktssköterskan Jessica Lindh på filialen i Näsum får åka till Bromölla för att träffa henne.

– Det blir svårare främst för de äldre, säger Jessica Lindh.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".