Skåne

Nu kartläggs Skånes trollsländor

Trollsländorna i Skåne ska inventeras för första gången. Skåne har delats in i 400 rutor och det är frivilliga som ska göra jobbet. Syftet är att kartlägga vilka arter som finns i olika slags miljöer.

Idag är det kickoff för projektet som drivs av Entomologiska Sällskapet i Lund, Lunds Naturskyddsförening, Naturskyddsföreningen i Skåne och Studiefrämjandet med ekonomiskt bidrag från Region Skånes Miljövårdsfond och Länsstyrelsen i Skåne län.

De stora och iögonfallande trollsländorna som sveper över våra vattendrag är dåligt dokumenterade. Trollsländorna påverkas snabbt av klimatförändringar och många arter som idag fortfarande är vanliga i Skåne kan på andra håll vara starkt hotade. I Tyskland är hela 54 av 74 arter rödlistade. För att trollsländorna ska trivas måste det finnas små vattendrag.

På www.trollsländor.se kan man boka en ruta. Sen är det bara att sätta igång och inventera. 90 privatpersoner har redan bokat en ruta av Skåne på 5 gånger 5 km. Tre gånger under sommaren ska de rapportera in vilka arter de har på olika ställen i sin ruta. Till det behövs en håv och en trollsländebok och en del entusiasm.

Projektledningen är överväldigade av att så många redan har bokat ett område eftersom projektet inte ens har dragit igång.

De tror att de har haft dragkraft av den magnifika kejsartrollsländan som blivit synlig i Skåne under senare år och som väckt mycket uppmärksamhet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".