Skåne

Polisen drar igång kommission mot sexköp

Länskriminalen i Skåne en speciell kommission som under nästan två år ska jobba mot människohandel för sexuella ändamål. Polisen i Skåne har hittills inte prioriterat de här brotten. Ytterst få anmäls misstänkta för sexköpsbrott, trots att marknaden för sexköp är stor.

– Prostitutionen är stor och omfattande, och sker i stor utsträckning i närheten av den grova och organiserade kriminaliteten, säger spaningsledare Bo Lundqvist.

I år är tio år sedan sexköpslagen infördes, men det är få som anmäls och lagförs för brottet. Under hela förra året anmäldes bara 12 misstänkta sexköpsbrott i hela Skåne - medan vår undersökning visar att det finns ett stort intresse för att köpa sex. Som vi berättade imorse var det 30 män på två dagar som svarade på en påhittad annons, där vi utgav oss för att vara en tjej i Kristianstad som ville sälja sex.

Nu har alltså Skånepolisen sökt och fått pengar från Rikspolisstyrelsen till den här satsningen. Arbetsområdet är, förutom Skåne, även Blekinge, Kalmar och Kronoberg. Kommissionen kommer att bestå av mellan sju och tio poliser som uteslutande jobbar med detta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".