Skrylleskogen

Sök skatter i Skrylle med gps

Nu tar Skryllegården utanför Lund till nya grepp för att locka ut folk i naturen. Från och med söndag går det bra att hyra en gps för att upptäcka nya smultronställen i Skrylleskogarna.  Den som vill kan också använda den lilla apparaten för att gå på skattjakt.

Runtom i Skrylleskogen finns omkring 50 skatter gömda. De har lagts dit av någon som sedan har lagt ut gps-koordinaterna för platsen på någon av de sajter som de som ägnar sig åt så kallad geocaching använder. I Sverige är www.geocaching.com en av de större. En modern form av skattjakt som Friluftsfrämjandet som driver Skryllegården nu ser som ett smart sätt att locka ut folk i naturen.

– Det vore trevligt att kunna väcka några som tycker att det här är en kul grej, säger Sven Engberg, intendent på Skryllegården.

Förhoppningen är att särskilt barnfamiljer ska nappa. I gps:en finns inlagd en provrunda på fyra kilometer som man kan öva på och sedan är det bara att ge sig ut på skattjakt. Men den som letar efter guld och juveler göre sig inte besvär. Skatten är oftast en plastlåda med föremål som klistermärken, klädnypor eller vykort. Ibland finns ingen skatt alls, utan bara ledtrådar till nästa ställe man ska leta efter. Den som hittar en skatt, får gärna ta ett föremål i lådan, men då måste man lägga dit något annat istället. Sedan ska skatten sättas tillbaka på sin plats. För den som fått mersmak finns fler utmaningar.  

– I den här lilla apparaten finns hela Romeleåsens vandringsslingor med ur Karin Hoffmans böcker. Så man kan ju hyra den över en helg, säger Sven Engberg som hoppas att gps:en ska locka folk att våga sig bort från de märkta lederna.

– De flesta går ju på våra uppmärkta leder. Ofta när jag är ute och går med grupper går jag vid sidan av spåren. Då får jag ofta kommentaren: ”Jag skulle inte hitta hem om du lämnade oss här”, säger Sven Engberg.  

Anna Bubenko
anna.bubenko@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".