Malmö

Malmö saknar 800 miljoner nästa år

I nästa vecka väntas Malmös rödgröna majoritet presentera sitt budgetförslag för nästa år. När man summerar kommunens förväntade intäkter och kostnader, fattas det 800 miljoner kronor.

– Det här är jättesvårt att hantera, konstaterar Ilmar Reepalu (S), ordförande för kommunstyrelsen.  

Han vill inte säga ännu vilka åtgärder det kan bli tal om för att få balans i Malmö Stads budget. Det pågår diskussioner i den socialdemokratiska gruppen och förhandlingar med Vänsterpartiet och Miljöpartiet.  

– Självklart med mindre pengar innebär det att man kommer att märka det. Framförallt kommer man att märka att väldigt mycket av det man tänkt göra i kvalitetsförbättringar får vänta tills ekonomin är bättre.

– Vi har ju en stark ekonomi i botten. Jämfört med många andra kommuner har vi nog en lättare situation, säger Ilmar Reepalu.  

Slutsatsen om underskottet på 800 miljoner kronor har dragits när man lagt ihop de minskande skatteintäkterna med de önskemål om pengar som kommunens olika verksamheter har inför nästa år.  

Men hur kommunledningen tänker prioritera och om det kan bli skattehöjning vill Ilmar Reepalu inte säga än.  

– Det kan jag inte säga nu, säger Ilmar Reepalu.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".