Skåne

Kampen om ESS närmar sig avslut

Lunds chanser att få den gigantiska Europeiska forskningsanläggningen ESS kan ha ökat. Sent på måndagskvällen hölls ett möte i Prag om vilket land anläggningen ska placeras i. Mötet stärkte enligt högskole- och forskningsminister Lars Leijonborg chanserna att ESS hamnar i Lund.

– Jag tror att chansen är över 50 procent. Men Spanien är en mycket stark kandidat, säger Lars Leijonborg.

Den 28 maj kan bli det avgörande datumet för Sveriges och Lunds ESS-kandidatur. Då är förhoppningen att det vid ett möte i Bryssel slutgiltigt ska avgöras i vilket land mångmiljardanläggningen kommer att placeras. Sveriges konkurrenter, Spanien och Ungern, ville vid mötet i Prag att ärendet skulle skjutas på framtiden, men lyckade inte med detta.

Om ESS hamnar i Lund har Sverige lovat att stå för 30 procent av investeringskostnaden på totalt 13 miljarder kronor. Danmark ställer också upp som värdnation och har lovat 12,5 procent och även Norge har lovat att bidra ekonomiskt.

Hittills är det officiellt att de nordiska och baltiska länderna samt Polen stöttar den svenska kandidaturen.

Informellt har Sverige enligt Lars Leijonborg också fått stöd av ett antal andra länder och fram till mötet den 28 maj ska den svenska delegationen arbeta för att övertala resten av Europa om Lunds fördelar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.