lund

Protester mot höjda koloniavgifter

I Lund vill kommunen höja avgifterna för kolonilotterna med 50 procent.

Den kraftiga avgiftshöjningen upprör medlemmarna i Lunds kolonisters centralförening, LKC, som därför har bjudit in ansvariga politiker till ett protestmöte i helgen.

– Vi vill gärna se fakturorna. De måste bevisa för oss att det kostar sådana summor, säger Charles Hallén som är ordförande i LKC.

Istället för att betala 6 kronor och 30 öre per kvadratmeter och år är kommunens förslag att varje koloniägare ska betala tre kronor mer per kvadratmeter.

Om förslaget går igenom får Lunds kommun ett extra tillskott på 800 000 per år, lika mycket som man nu går back varje år på de faktiska kostnaderna för koloniområdena.

– Som det ser ut i dag så skattesubventioneras kolonirörelsen väldigt mycket, säger det moderata kommunalrådet Tomas Avenborg som är ordförande i tekniska nämnden.

Kommunens förslag är att ta ut kostnaderna för de direktkopplade kostnaderna för kolonin. Det handlar om kostnader för gemensamma anläggningar som kompost, sophämtning, vatten och avlopp.

Tolv politiker har redan tackat ja till att komma på Lunds kolonisters centralförenings möte på lördag och diskutera frågan. Senast den 20 maj ska LKC ha skrivit ett remissvar till kommunen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".