Helsingborg

Helsingborgs kommun krävs på företagsbot

En 150 år gammal våtmark, Kattarps Mosse i Helsingborg, har skövlats av kommunen. I juni blir det rättegång där kommunen krävs på en halv miljon i företagsbot.

Men kommunens jurist tror att skattebetalarna ska komma undan böterna. Det var i februari i fjor kommunen röjde sly och träd för att skapa en utjämningsdamm söder om byn Kattarp. Bara stubbar och djupa hjulspår blev kvar av den skyddsvärda våtmarken och fick naturvänner att reagera.

Sedan kontaktade kommunen själv länsstyrelsen och berättade att man tyvärr av misstag hade avverkat en hel del träd i ett ekologiskt känsligt område. Det var bland annat äldre träd och cirka 100-åriga pilar på ett två hektar stort område i byns utkant.

Mossen utpekas av Skogsstyrelsen som så kallad nyckelbiotop och håller också högsta klass enligt Helsingborgs egen naturvårdsplan. Men det hade utförarna glömt att kolla.

Kammaråklagaren i Malmö väckte talan om företagsbot på femhundratusen kronor mot Helsingborgs kommun. Men kommunens jurist hävdar att kommunen under straffansvar hade skyldighet att skydda området och invånarna mot översvämning enligt en vattendom från 1975 och därför måste röja bort vegetation i form av sly rötter och träd.

Han hävdar också att kommunen inte är näringsidkare och inte hade någon ekonomisk vinning av agerandet och därför heller inte kan krävas på företagsbot.

Huvudförhandlingen äger rum den 3 juni i Helsingborg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista