Skåne

Kvinnlig vårdare misstänks för sex på ungdomshem

En kvinnlig vårdare på ett skånskt ungdomshem misstänks ha haft sex med intagna pojkar. Misstankarna som riktas mot henne har sin grund i ett rykte som för en tid sedan började florera bland de intagna pojkarna.

Den kvinnliga vårdaren har arbetat som timvikarie på ett ungdomshem i Skåne. Enligt ryktet har kvinnan, någon gång i februari och mars, haft sexuella förhållanden med tre pojkar som då var intagna på ungdomshemmet.

På hemmet sitter pojkar mellan 13 och 20 år som alla har svår beteendeproblematik. Och enligt de regler som hemmet har är det strängt förbjudet för anställda att ha relationer med de intagna.

Chefen för ungdomshemmet anmälde de misstänkta händelserna till Statens institutions styrelse, SIS, som har tillsynsansvaret för de svenska ungdomshemmen. Men eftersom att misstankarna grundar sig i andra hands information och de pojkar som påstås vara inblandade är utskrivna, valde hon att också göra en anmälan hos polisen. Den är nu upp till dem att bedöma om kvinnan utnyttjat sin beroendeställning gentemot pojkarna.

Ungdomshemmets chef säger till nyheterna att hon bedömer att sanningshalten i anklagelserna är låg och att det inte är ovanligt att pojkar i den åldern fantiserar. Den anklagade kvinnan kommer inte att jobba på ungdomshemmet under tiden utredningen pågår.

Polisen har inlett en förutredning innan en polisanmälan kommer att upprättas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".